GLUREN BIJ DE BUREN

Naast het terrein van De Buizerd bevind zich aan de botter 15 90 het in de volksmond genoemde Getronics gebouw. Later heeft KPN er gehuisvest gezeten en de eerste bestemming was het CUC centrum.

Het Computer Uitwijk Centrum (CUC) was een datacenter, gevestigd op Botter 15 90 in de Nederlandse plaats Lelystad. Het was specifiek bedoeld als back-up locatie voor grote data verwerkende bedrijven zoals banken, verzekeraars en luchtvaartmaatschappijen.

Het markante gebouw naast station Lelystad Centrum, bestaat uit twee kantoortorens met daaronder ruimte voor computerapparatuur, omgeven door een ‘slotgracht‘ die moest verhinderen dat vrachtwagens met explosieven tegen de muren zouden rijden.

Het centrum werd in november 1982 geopend, en had twee jaar daarna zo’n 30 klanten, waaronder grootbank NMB, de KLM en het Rijkscomputercentrum. In 1991 werd het CUC overgenomen door Getronics. De omzet bedroeg toen 34 miljoen gulden. In 1998 kreeg het de naam Business Continuity. In 2016 werd het centrum, dat inmiddels eigendom was van KPN, gesloten omdat de infrastructuur niet meer aan de moderne eisen voldeed. De activiteiten werden verhuisd naar Almere. Bron: Wikepedia

Op 1 november 2016 ben ik verhuisd naar De Buizerd te Lelystad. Op dat moment was de leeftijdsgrens om hier te mogen wonen 55 jaar en ouder. Dit is inmiddels weer opgetrokken naar 60 jaar en ouder.

Het voormalig CUC gebouw daar stonden nog grote reclameborden van KPN op het dak.
Het was er lekker rustig tot aan het moment dat ook de reclame verdween.
Koperdieven drongen het gebouw binnen. Dit gebeurde zonder al teveel herrie en omwonende merkte er niet veel van.

Ergens op of rond 2018 / 2019 werd het gebouw door de jeugd aangevallen. Niet of nauwelijks om het kleine beetje koper dat er nog is achtergebleven, maar puur om te vernielen. De ramen gingen er regelmatig met veel geweld en overlast uit.

Op de foto ziet u de luchtkoeling aan de achterzijde van het pand.
Via deze kokers komt de jeugd bij het gebouw en bij de ingegooide ramen. Ik kom hier later op terug.

Op 19 november 2020 ging het fout:
Als je dit soort kabels en isolatoren ziet, dan weet je dat je te maken hebt met spanningen die iets hoger zijn dan de 230 volt die u thuis op uw stopcontact aantreft of de 400 volt die zich voor uw elektriciteitsmeter bevindt.
Wat ook opvalt is dat de draden relatief dun zijn. Je zou dan al snel het idee kunnen krijgen dat het allemaal wel mee valt. Maar dat is voor de kenners in de elektrotechniek een hele verkeerde opvatting.
Voor de mensen die niet in de elektrotechniek zitten zal ik het proberen uit te leggen.

Het vermogen wat u verbruikt wordt uitgedrukt in KWH Kilo Watt uur en vindt u terug op uw afrekening.
Omdat dit het vermogen op uur basis is worden alle uren bij elkaar opgeteld en zo ontstaat de maandnota en uiteindelijk ook de jaarafrekening.

In uw meterkast bevinden zich merendeels groepen met (automatische) zekeringen van veelal 16 A (ampere)
De spanning bij u thuis is 230 Volt. Om nu uit te rekenen hoeveel vermogen u op zo’n groep kunt afnemen vermenigvuldigd u de stroom (16 Ampere) met de spanning (230 Volt) en komt u uit op 16 x 230 = 3680 Watt
Deze 3,68 KW gaat door een koperdraadje van 2,5 mm (kwadraad) dus in feite nog minder in doorsnede.

De benodigde dikte van de draad word bepaald door de stroomsterkte uitgedrukt in in Ampere.
In de foto hierboven moeten deze dunne naar schatting 10 mm doorsnede (8 mm is 50 kwadraad) een compleet datacentrum kunnen voeden.

Om dit te kunnen doen wordt gebruik gemaakt van spanningen van 10.000 Volt (10 kV)

Stel: uw spanning thuis zou 10 kV zijn, de zekering van uw groep blijft 16 Ampere, dan zou u op één groep een vermogen 16 Ampere x 10.000 Volt = 160. 000 Watt (160 kWh) kunnen verbruiken in één uur.
In één uur zou u dus uw totale maandverbruik van een volledig gezin met gemak kunnen verbruiken.
En dit vermogen zou theoretisch gezien door hetzelfde draadje kunnen lopen dat u nu bij u thuis gebruikt.
Gelukkig heeft u thuis geen 10 kV zodat u dit niet kunt uitproberen.
Even buiten beschouwing gelaten de oude beeldbuis die vroeger in de televisie zat. en werkte op 25 .000 Volt.
Een magnetron waar 1000 volt geen uitzondering is.
en een ontsteking bobines in een auto 40.000 Volt.
Gelukkig is de stroom bij deze apparaten erg laag, maar je kunt er wel een behoorlijke
schok van krijgen als je zo’n apparaat open maakt.

Dit even ter aanvulling op het bericht hieronder dat afkomstig is van omroep Flevoland

Stroomstoring werd veroorzaakt door koperdieven

Lelystad • Donderdag 19 november 2020 | 16:37

De stroomstoring die dinsdagavond een groot deel van Lelystad enkele uren platlegde, is veroorzaakt door koperdieven. Een 21-jarige Lelystedeling die dinsdag na het ontstaan van de stroomstoring werd opgepakt, is inmiddels weer op vrije voeten. Volgens het Openbaar Ministerie moet hij zich in januari verantwoorden voor de rechter. De man wordt verdacht van het vernielen van en een poging tot diefstal uit een transformatorhuis.

De Lelystedeling werd opgepakt op het terrein van het oude gebouw van Getronics in de wijk Botter. Daar lag ook een 27-jarige man met ernstige brandwonden. Het slachtoffer zou onder stroom hebben gestaan. Hij is naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht. Volgens de politie was de man niet aanspreekbaar. Het is niet bekend hoe het nu met het slachtoffer gaat.

Volgens netbeheerder Liander veroorzaakten indringers dinsdagavond kortsluiting in een zogenoemd middenspanningsstation. Door de kortsluiting zijn volgens Liander dinsdagavond automatische beveiligingen in werking getreden in het netwerk. Een middenspanningsring waar ruim 3000 klanten op aangesloten waren, viel daardoor tijdelijk uit. Om het probleem op te lossen moesten er in enkele transformatorhuisjes op andere plaatsen in de stad handmatig zaken worden omgeschakeld, zodat het getroffen huisje uit die ring werd gehaald. Daardoor duurde het volgens Liander dinsdag zo’n twee uur voor de stroomvoorziening overal hersteld was.

Voor zover mij bekend is de gewonde man over gebracht naar het brandwonden centrum te Beverwijk en is hij een deel van zijn arm kwijt. Koper knippen (stelen) zal voor hem wel geen optie meer zijn. De vraag die ik mij nog wel stel is of hij daadwerkelijk de spanning voerende delen heeft geraakt of dat hij kortsluiting heeft veroorzaakte en daarmee een enorme vlamboog heeft veroorzaakt. dit laatste lijkt mij het enige juiste, Een menselijk lichaam is immers niet zo’n grote energie verbruiker dat hij half Lelystad plat kan leggen.

Wordt vervolgd

Vandaag wil ik u meenemen op een rondleiding door het gebouw.

Met enige regelmaat tref ik hier kinderen aan vanaf een jaar of 11.
Je moet er toch niet aan denken dat uw eigen kind zich tussen al dit gebroken glas beweegt. Door het raam op de laatste foto ziet u de hoofdingang van het gebouw met de portiersloges en rechts daarvan de ruimte van Liander. In deze ruimte met stalen deuren bevond zich een zware transformator die 10 kV ( 10.000 Volt) omzet naar 400 Volt
Een klein stukje naar rechts bevinden zich de 3 noodaggregaten die ook op 10 kV zat aangesloten en waar een koperdief na zijn laatste diefstal een andere hobby heeft moeten zoeken. Als je immers een paar ledematen afbrand tijdens het stelen van koper wordt stelen een stuk moeilijker.
Zo, we zijn weer buiten, En dan is het nu tijd om de deur dicht te doen.

Zo, de voorzijde is voor de tweede keer weer dicht, Maar ja, een gebouw als deze heeft natuurlijk veel meer openingen. En als deze er niet zijn, dan blijkt de jeugd ook erg goed te zijn in het opleiden van mensen zoals ik.
Zo gooien zij een raam in en even later moet ik bedenken hoe ik zo’n raam weer dicht krijg.
Het doet mij een beetje denken aan mijn jeugd, Ik zette de boel aan en de overheid zette de boel weer uit hihi. Alleen bekenden van mij weten waar ik het over heb. en laten we dat maar even zo houden.
In de volksmond hete dit het kat en muis spelletje. En zo moet ik dit ook zien, alleen met dit verschil dat het hier vooral gaat om bescherming van de kinderen en het naast gelegen spoor waar vanaf het dak stukken beton op de rails worden gegooid.

Gaat u met mij mee naar de achterzijde van het gebouw.

Aan de achterzijde van het gebouw bevind zich achter het zwarte doek een enorme koelinstallatie.
Er zijn een aantal ramen stuk gegooid waardoor de Jeugd en koperdieven naar binnen gingen.
U ziet een grote luchtkoker en buiten het zicht zit er onder deze koker een soort gelijke luchtkoker.
Via deze onderste koker kan de jeugd de gleuf van het overhangende gebouw bereiken.
Deze gleuf is ongeveer 120 cm hoog en loopt rond het gehele gebouw.

Deze foto is gemaakt na een aantal aanpassingen om het de jeugd wat moeilijker te maken.
Zo is het laatste deel van de koker tegen het gebouw aan. schuin aflopend.
Origineel liep het dak van de koker recht door tegen het gebouw aan. Hierdoor kon je heel gemakkelijk bij de ramen komen.

Gaat u met mij mee naar boven.

We staan nu op de rechter koker. en kijken uit op de middelste koker.
Onder de middelste koker ziet u de lage koker zoals er ook in totaal drie zijn.
Verder ziet u nog de laatste dekplaat die vlak (horizontaal) tegen het gebouw aan loopt.
Deze plaat is uiteindelijk ook verwijderd.

De afstand tussen koker en raam is wat groter.
Dit maakt inklimmen wat lastiger.
Maar ja, zoals al eerder vermeld moeten wij leren van de jeugd, Eén van de bijkomstigheden dat de jeugd niet meer naar school kan, dan gaan ze zelf maar even voor de klas staan hihi.

Wat u nog niet heeft gezien is dat het gebouw voor een groot deel is omringt door een gracht. deze gracht moest er voor zorgen dat voertuigen met explosieven het pand niet konden bereiken. helaas is de koelinstallatie een verbindingsbrug waar je met wat handigheid vrij simpel overheen kunt klimmen. En zo komt de jeugd ook op de horizontale gleuf die rond het gebouw loopt.

Gaat u mee om en blik te werpen vanaf de linkerzijkant van het gebouw (de spoorzijde)

Tussen de gebouwen zit een corridor die beide gebouwen met elkaar verbind.
Op aandringen van de gemeente en buurtbewoners heeft de eigenaar van het pand hier wat stukken hout aangebracht tegen de stukgeslagen ramen.
Op de rand ziet u een klein keukentrapje. Dit trapje werd gebruikt om via een opnieuw stukgegooid raam naar binnen te klimmen. Mocht dit trapje u bekend voorkomen? vraag dan even aan uw kinderen, maar zorg er vooral voor dat uw kinderen dit soort levensgevaarlijke stunts niet meer uithalen. Het water is niet diep. verdrinken zullen ze dus niet snel. maar het water ligt vol met stukken glas en stalen platen. de kans dat ze ergens in het water vallen waar niets ligt is erg klein. de lichamelijke schade zeker dodelijk.

Zoals al eerder vermeld, het gaat mij niet zo zeer om de vandalisme en koperdiefstallen.
het gaat mij om het leven van uw kind.

Gaat u met mij mee de rand op.

In mijn situatie maak ik gebruik van een stevige ladder om op de tussenrand te komen.
Na wat kruipen, sluipen en bukken komen we bij de corridor waar het trapje staat.

En dit is dan de vloer / dakgoot waar het trapje op staat. Het behoeft geen betoog dat dit geen veilige plek is.

En dan niet te bedenken wat er gebeurt als je boven op dit trappetje staat en het trappetje valt om. naar links val je in het restant glas van het naastgelegen raam, val je naar achteren dan lig je volledig open aan het glas in de goot en als je naar rechts valt dan hebben we het al snel over een val van acht meter in het water waarin de andere delen van het glas liggen of staan. Nee, dit trappetje voldoet niet aan de veiligheidseisen en krijgt zijn eerste zwemles net zoals de trappetjes die hem zijn voorgegaan en hem nog volgen.

En ja hoor, daar heb je er weer één, de jeugd blijft volhouden. ben erg benieuwd waar zij deze nu weer vandaan hebben gehaald.

Deze is wel wat veiliger, alleen de plaats waar hij staat en de ruimte waar hij toegang voor bied is nu niet echt geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar.

En zo heb je ineens twee ladders.
Zo los je het ene probleem op en achter je rug om wordt er weer een nieuwe opening gecreëerd. Is het de jeugd of is er sprake van werklui zonder vergunning? (koperdieven)?

Ach, een beetje koper van een eigenaar die er toch niets mee doet. Maar wel weer een toegang met alle risico’s van dien. De boutjes zijn uit de afdekplaat gedraaid en lagen op de grond. het glas is ingegooid en de stukken liggen nog gewoon op de grond. Van opruimen hebben ze nog nooit gehoord. opnieuw dus een levensgevaarlijke toegang.
Ik heb zelf maar even het glas opzij geschoven en de boutjes er opnieuw ingedraaid.
Om te voorkomen dat ze de boutjes er weer uit draaien heb ik met een slijpschijf (tegenwoordig op accu) de koppen van de boutjes afgeslepen.

En zo komt de tekst ook weer wat beter naar voren.

Nu we het toch over ladders en klimmateriaal hebben, wat denkt u hier van?

Hier komt nu de uitspraak “de kat op het spek binden” vandaan.
De jeugd zoekt een ladder, en je zet een complete steiger neer.
De koperdief is ook niet vies van een leuk vrachtje aluminium en je houd ze een onbeschermde vracht aluminium steigers voor.
Op slot doen? waarom zal je het ze moeilijk maken?
Toch maar even gebeld met ProRail van de NS. De man wist wie ik was en de link met de schilder was redelijk snel gelegd.
de volgende dag was alles netjes verwijderd. alhoewel, netjes?
Een paar dagen later werd er aan verschillende buurtbewoners gevraagd of zij misschien iets van de steiger wisten? Ja, ach, wat zal ik zeggen!!

Koperdiefstal,
Op mijn dagelijkse ronde over het terrein (mag eigenlijk niet) zie ik een donkerblauw tasje staan bij het hek van de koelinstallatie. Dichterbij zie ik een fles sinas van een mij onbekend merk (mag geen reclame maken maar als je mij wilt sponseren dan ben ik altijd bereid er een merk bij te zetten. wel zonder bon graag want anders krijg ik last met mijn kinderopvangtoeslag) zie ik ook nog twee benen waar vermoedelijk ook nog een lichaam aan vast zit. later zal blijken dat dit ook zo is omdat benen alleen niet een half uur later weg kunnen lopen en zich verstoppen voor de politie.
Volgens mij was het dit tasje.

Of was het misschien toch nog een ander tasje? oh ja, de colafles links op de foto licht nu langs de spoordijk. wellicht dat de fles terug brengen naar de winkel een beter gevoel geeft.
En misschien was ik dan wat minder actief omdat ik mij regelmatig bezig houd met het opruimen van zwerfvuil. ( de nacht van vijf op zes april )

Weer even terug naar 3 april 2021, de benen onder het hek dag.
Politie gebeld. zij hebben de persoon zien lopen en toch was hij nergens te vinden. Na een half uurtje het zoeken maar gestaakt. wel stond er een verdacht voertuig op de naastgelegen parkeerplaats bij een gat in het hek. In het gat in het hek lagen een aantal kabels.

Dit is de verdachte auto. Ik ben naar huis gegaan en heb regelmatig naar de auto gekeken.
Nog geen half uur later hoorde ik een deur dichtklappen. Ik kijk naar buiten en zie het voertuig weg rijden. gelijk 112 gebeld en de zaak uitgelegd. Al snel kreeg ik te hoeren dat ze de auto aan het einde van de straat hebben aangehouden.

De rest van het verloop is wordt in het kader van de wet op de privacy niet getoond.

Een paar dagen later, de nacht van 5 op 6 april 2021, hetzelfde voertuig staat op het parkeerterrein van de Buizerd. Dit is een privé terrein waar de auto niet zou mogen komen.

Het is de auto met de witte kentekenplaat

Vandaag 6 april 2021 overdag blijkt dat er afgelopen nacht flink wat graafwerkzaamheden zijn verricht door een onbekende. Maar ja, dezelfde auto in de omgeving maakt het wel erg verdacht voor deze persoon.

4 x 240 2 kabel met een koperprijs van rond de € 6,00 per kilo is niet mis. Maar ja, als je daar twee nachten voor moet graven met deze lage temperaturen dan vraag ik mij af of er geen betere manier is om aan je centen te komen.

Omdat het voor mij niet zeker was heb ik Liander gebeld om na te kijken of alle spanning van het terrein weg was. Er is immers al een koperdief op dit terrein wat ledematen verloren. En als je verder graaft dan zou je zo maar een 10.000 Volt kabeltje tegen kunnen komen. Na een half uurtje in de wacht de brandweer gebeld. zij hebben immers een veel betere ingang. Binnen afzienbare tijd stond de monteur op het terrein.
de vraag is alleen of de 10.000 Volt er nu nog wel of niet is? Ik weet het. maar ik vertel het niet! als je het wil proberen? nou veel succes dan maar!!
tipje? Ik blijf er mooi van af!!

Het is nu twee uur in de nacht en het is erg koud buiten.
In de omgeving is het rustig.
ben erg benieuwd hoe het er morgen uit zal zien.
Welterusten

Vandaag 13 april 2021

Het weekend is voorbij, voor mij was het heerlijk rustig, maar in, op of rond het Getronics gebouw was het behoorlijk druk.

Kort voor het weekend lagen deze kabels boven de grond. Zij zijn door koperdieven opgegraven en gedeeltelijk verwijderd.
De politie had geen belangstelling. Kennelijk is koperdiefstal niet zo belangrijk, net zoals burgers die vanaf grote hoogte worden bekogeld met stukken glas en ijzer.
Je belt met het alarmnummer 112, ze zeggen dat er gelijk iemand naar je toekomt. en als je na een half uur nog een keer belt dan krijg je te hoeren dat ze het gebouw niet in gaan.

Dat ze het gebouw om veiligheidsredenen niet ingaan daar heb ik alle begrip voor. Maar als je buiten het gebouw bent en ze gooien spullen op je hoofd dan ben ik van mening dat je wel even poolshoogte moet gaan nemen. Zeker als je zegt dat er iemand naar je toekomt.

Maar goed, de kabels zijn tot aan het weekend blijven liggen en het weekend netjes opgeruimd door een koperdief. wat heeft dit opgeleverd voor de koperdief? Dit weekend naar schatting twee uurtjes werk € 800,– aan oud koper.
Het weekend daarvoor was het bijna € 500,–

En zo laten ze het dan achter.

De oranje flappen en kabelbuizen daar liggen de voedingskabels onder van Liander.
Op deze kabels staat 10.000 Volt en deze liggen nu gewoon open.

Omdat de jeugd nog steeds veel overlast veroorzaakt en via de achterzijde over de luchtkokers naar binnen gaat was het weer tijd om wat rommel op te ruimen.

De stukken hout op de kokers maken het mogelijk om naar binnen te klimmen. Provisorisch hebben ze er wat klossen hout onder getimmerd.

Hierna heb ik gecontroleerd of het hout watervast is.

De tweede stap is kijken hoe de jeugd op de kokers komt. Gaat u mee naar de achterzijde

Kijk, ze hebben het ze wel erg gemakkelijk gemaakt. maar is deze trap wel zo veilig?
Hoe deed de grote boze wolf het ook alweer? PFFFFFFFFFF effe hard blazen en?


Kijk nou toch, het bordes en de traptreden waaien er zomaar uit. Nou nog maar een keer hard blazen om te zien of er nog meer stuk gaat.

Zo, dat ging lekker snel hihi.
Na drie keer hard blazen spreidde de trap zijn beentjes voor me.
tijd om naar huis te gaan want het was inmiddels heel erg hard aan het regenen.

Heeft u het gebouw wel eens van boven bekeken?
Sorry, ik neem u niet mee het dak op.
Gelukkig kon ik bij de overburen terecht.

Ook hier is het een enorme puinhoop. Op de achtergrond ziet u de radiotoren bij de dijk naar Enkhuizen. Ook deze toren maakt deel uit van één van mijn hobbyprojecten.
Maar dat is niet iets voor deze site.
Vandaag 13 april was het tijd voor een kleine schoonmaak en het afsluiten van een hek.

Het hek was langs het spoor aan de zijde van het station stond al lange tijd open. Er zijn verschillende partijen geweest die hebben geprobeerd om het hek dicht te maken, maar steeds vergeefs. eerst maar even tijdelijk met een ijzerdraadje en later een zware RVS klem waarvan de schroefdraad na afloop flink is beschadigt. losdraaien kost nu wel heel veel energie. Gelik maar even kijken wat voor kunstwerk je kunt maken van afval.

En zo blijkt maar weer dat echte kunst aan mij niet is besteed.
Als er nog iemand wat afval kwijt moet? nee, toch maar niet doen.
Maar ja, in mijn situatie is het slechts verzamelen (bij elkaar brengen van reeds aanwezig afval.
Niet mooi vanaf de buitenkant?
Zet er dan gewoon wat prikkelstruiken voor.

Vandaag 15 april is het dan eindelijk zover.
De eigenaar is wat steviger aangespoord om de boel te beveiligen.

Dit is één van de vele camera’s die het volledige terrein bewaken en direct alarm slaan als er iemand in de buurt komt.
Zou er dan eindelijk een einde komen aan alle overlast en de risico’s voor uw en onze kinderen? Het zal mij benieuwen.